Våren har kommet og med det strømmer trønderne til gartneriene for å starte utelivet i hagen eller på balkongen.  Mange vil begynne plantingen tidlig, selv om det fortsatt ligger snø på bakken noen steder.

Dette vet gartner Ole Hogstad mye om.

– Det er alltid noen som blir ivrige tidlig og det er bare hyggelig, så lenge du starter forsiktig med de riktige sortene, og tar visse forhåndsregler, forteller Ole.

Sammen med kona Trine driver han i dag både gartneriet og blomsterbutikken Drivstua Gartneri. 

Image with visual paralax effect

Stemor i mange ulike varianter får du på Drivstua Gartneri i Trondheim.

– Vi har to fagområder i butikken i dag, og selv om blomsterbutikken er den desidert største delen av forretningsdriften vår har vi fortsatt gartneriet der det hele startet, forteller Ole.

Han viser oss rundt i gartneriet som hans farfar startet etter krigen.

Her bugner det fargerikt og friskt av stemor i mange varianter, lofus og andre ampelvekster. For ikke å glemme den svært så populære granium, for mange bedre kjent som pelargonia.

Lenger inn i det 2400 kvadratmeter store gartneriet finnes både urter, tomatplanter og andre spiselige vekster.

For det blir stadig mer populært å dyrke selv, enten du har en stor kjøkkenhage eller bare skal fylle noen kasser på balkongen. Men for å dyrke frem en plante av god kvalitet er det ikke tilfeldig hvilken jord du velger.

– Vi er opptatt av å bruke riktig og næringsrik jord, for å lage planter som kan vare lenge, og som tåler værforholdene i Trøndelag. Da får vi planter med riktig rotsystem, forteller Ole.

Image with visual paralax effect

Fire generasjoner Hogstad har satt sitt preg på familiebedriften Drivstua Gartneri på Tyholt. Her selger de blomster og planter de selv har dyrket fram i det snart 70 år gamle gartneriet.

– Kvaliteten på jorda du bruker er avgjørende for om du får en god plantevekst, forteller Ole og viser fram en av de mange stemorsortene de har produsert i gartneriet på Tyholt.

Stemor kommer i mange ulike farger, typer og er ulike i måten de vokser på.

– Dette er en stemortype som har en mye kraftigere vekst og som blir hengende, den bugner utover og passer fin til ampler eller urner, legger han til.

Mange sommerblomster tåler ikke at været er så variert, og i Trøndelag kan det være en stor utfordring.

– Denne sorten har vi selv utviklet fordi den har en fantstisk levetid utover hele sommeren, og da kan kunden få glede av den lengst mulig, forteller den erfarne gartneren.

Tradisjon, fag og kvalitet

Bøyd over stemorsblomstene møter vi Helle Slupphaug på handletur.

Hun og familien har kjørt helt fra Byåsen for å finne planter til de første balkongkassene.

Hvorfor reiser du helt hit for å kjøpe blomster?

– Det er jo ikke så mange gartnerier igjen i Trondheim lenger, men her dyrker de fram blomstene selv, og for meg betyr det noe, forteller Helle Slupphaug.

Hun innrømmer at hun også har et spesielt forhold til nettopp denne butikken fordi hun selv har vokst opp i området.

Og med en mor som var interessert i blomster og hagearbeid ble hun ofte tatt med hit da hun var liten.

Image with visual paralax effect

Helle Slupphaug og familien har kommet helt fra Byåsen for å handle sommerblomster hos Drivstua Gartneri på Tyholt.

Hun løfter på en av de mange tusen stemorsplantene i potte som gartnerne ved Drivstua siste ukene har gitt mye oppmerksomhet for at de ikke skulle komme ut verken for tidlig eller for sent.

– Her vet jeg de kan faget sitt og kan gi råd hvis du trenger hjelp eller lurer på noe. Dessuten vet jeg at det jeg får er bra, legger hun til.

Fjerde generasjon blomsterhandler

Sigrid Hogstad er ekstrahjelp i butikken og jobber deltid ved siden av utdanningen. Hun har hatt hele sin oppvekst i gartneriet  – bokstavelig talt.

Med både foreldre og besteforeldre i samme hus og felles forretningsvirksomhet vegg i vegg, ble hun tidlig vant til å oppholde seg i gartneriet, og bidra som ekstrahjelp når det var behov for det.

I dag jobber hun mest ute i butikkavdelingen og hjelper kunder med å finne riktige blomster til alle mulige anledninger. Hun har ikke selv tatt gartnerutdanning ennå, men har deltatt i flere konkurranser som blomsterdekoratør.

– Vi ønsker jo at kunden skal møte fagfolk uansett om det er i gartneriet eller i butikken. De kan blomsterbinderfaget, men de er også flinke til å rådgi kundene om hvordan de skal ta vare på varen de kjøper, forteller pappa Ole.

Image with visual paralax effect

Ole og Ole hos Drivstua Gartneri er lidenskapelig interessert i gartnerfaget, dyrking og blomster, og kan gi deg råd og veiledning om hvordan du kan dyrke selv.

Sigrid er i gang med å lage en snittbukett til en av sine mange faste kunder som er innom denne dagen.

Drivstua Gartneri satser i dag på binderi av sine egne blomsterdekoratører. På den store blomsterkjølen i butikken har de egendesignede buketter og dekorasjoner.

– Er det noe menn ikke liker så er det jo å kjøpe blomster, og mange har jo heldigvis skjønt at de bør gjøre det!

Her kan du velge og vrake blant mange ulike buketter, i alle prisklasser. Du kan også ringe inn bestillingen på forhånd, eller bestille på nett. Stadig flere velger å planlegge blomsterkjøpene sine.

– Når du vet hva du skal ha er du også sikret å få det du ønsker. Det kan vi jo ikke alltid garantere på lørdag ettermiddag, innrømmer Ole.

Importerer lærlinger

Drivstua er en av de største faghandlene i Trondheim og Trøndelag, og har til enhver tid lærlinger i bedriften. Til tross for at utdanningen innen blomsterdekoratørfaget ikke lenger finnes ved yrkeslinjer i regionen.

– Alle blomsterdekoratørutdanningene i Trøndelag er lagt ned, så det er ikke like lett å finne lærlinger som før, understreker sjefen.

Inne på binderiet bakerst i butikken finner vi flere av butikkens blomsterdekoratører. Her lages buketter og blomsteroppsatser til mange anledninger, både på bestilling og til salg i butikken.

Tina fra Lier er blomsterdekoratørlærling ved Drivstua Gartneri.

Ved en av arbeidsbenkene finner vi Tina Hansen.

– Jeg går opp til fagbrevet nå om en måneds tid og etter det håper jeg å bli værende, forteller lærlingen fra Lier.

Hun kom til Drivstua for snart et år siden og trives veldig godt i et arbeidsmiljø som bærer preg av lange tradisjoner.

– De fleste av våre ansatte har gått i læra her og mange av dem startet som ekstrahjelp, forteller en stolt butikkeier og bivåner arbeidet til sin lærling.

– Hvorfor blomster?

– Fordi jeg liker fargene og de kreative mulighetene. Dessuten er det artig å se hvilke følelser som de ulike blomstene dekker for mennesker, og det å kunne bidra føles veldig bra, avslutter lærling Tina.

Kontakt Drivstua Gartneri